Tillatelse til å starte restaurant

Hei eg og min kone har tenkt og starte en restaurant i Spania, siden vi skal flytte til Spania med våre 3 unger (den eine er nylig adoptert).

Det eg lurer på er om man får tillatelse til å starte fra Mattilsynet vi har råd til å starte men må man ha tillatelse for det. Det er også på en måte en familieforretning vi har tenkt å starte men vi har tenkt å ansette andre folk for å hjelpe. Jeg og min kone er 30 og våre unger er 8, 9 og 9 (som eg sa er den eine nydelig adoptert et år siden vist dere lurer). Pliz svar tilbake så fort som mulig vi har tenkt å reise for å se på den i sommer og kanskje pusse den litt opp.

Spørsmål fra William.

Spørsmålet ble stilt den 21-05-2013.

Ligger under emnet: Firmadrift.

4 svar

(NB! Regnskapsguiden.com fraskriver seg ethvert ansvar for tap eller skade som måtte oppstå etter å ha fulgt disse svarene. Alle svar er brukergenererte og må behandles deretter.)

Vet du svaret på dette spørsmålet? Hjelp til ved å bidra med ditt svar.

1 Einar

Mulig jeg misforstår spørsmålet nå, men det er vel strengt tatt Spanske myndigheter / mattilsyn som er riktig organ å søke tillatelse fra?

2 Bjarte

Så vidt jeg vet er det i hovedsak 3 tillatelser man trenger for å drive bar/restaurant i Spania:
1. Alkohollisens – Kontakt det lokale rådhus for nærmere info om hvilke krav som stilles. Merk: Det kan være store forskjeller til krav ut i fra hvilket område du skal operere i, i de største byene ofte ned til hver enkelt bydel)
2. Musikklisens – Skal du spille musikk, kreves tillatelse! Live musikk kan være vanskeligere å få tillatelse til. Fåes også fra lokale rådhus.
3. Tillatelse til å bearbeide mat – Dette kreves av alle ansatte som skal behandle mat. Kurs og eksamen. Kontakt den regionale regjering for informasjon.

I tillegg må du ha et eget firma. Mer info om hvilke typer firma de opererer med i Spania kan feks finnes her (engelsk): http://www.spainexpat.com/spain/information/types_of_business_entities_in_spain/

Anbefaler også på det sterkeste å hyre inn en advokat i forbindelse med evnt overdragelse og oppstart!!!

I tillegg vil jeg også minne deg på at selvelv om Spanjoler spiser de fleste måltider ute, har de også det høyste antall utesteder per innbygger så konkurransen er stor! Spania opplever også kraftige nedgangstider og spanjoler flest har ikke lenger samme kapital å bruke på sosialt uteliv.

Du skriver jo lite om hvilket type sted du vil åpne og hvor, dette er også noe som bør være vel gjennomtenkt. En gjennomtett forretningsmann er et must!

Og til slutt vil jeg bare si at middagen er seeeein i Spania. Noen steder går man ikke ut og spiser før 22-22:30. Med tre barn, er det ikke sikkert det er helt kompatibelt…

Og forresten…en ting til: Lykke til !!:-)

3 Bjarte

Hei William

Ja, man trenger tillatelser, skal utdype litt nærmere, men først noen kommentarer.
Du skriver ikke om hvor og hvilken type restaurant du/dere vil åpne. Håper du har tenkt over dette, da jeg tror det kan være essensielt for å oppnå suksess.
Spania har lange og sterke mattradisjoner og for mange spanjoler blir de fleste måltider spist ute. Dette gir jo et godt grunnlag for å starte, men fører også til ekstrem konkurranse. Spania skal være det land i verden med høyest antall utesteder per innbygger! Ergo vil lokasjon og konsept være avgjørende! I tillegg opplever Spania nedgangstider. I de største byene er rundt 50% av de unge arbeidsledige. Folk har rett og slett ikke penger til å gå ut lenger og utesteder legges ned over en lav sko. Igjen, research og en vanntett forretningsplan er høyst nødvendig.
Verdt også å nevne at Spania er inndelt i 17 autonome regioner med sterk selvråderett. Man vil derfor oppleve store forskjeller i regelverk og krav til drift. Baskerland og Navarra har også egne skattesystemer!
Så til tillatelser. Det første du må gjøre er å stifte et firma. Det enkleste er kanskje «empresario individual», tilsvarende norsk enkeltmannsforetak, men det er 9 andre å velge mellom også. Du må da registrere firmaet for skatt, deklarere at du skal starte et utested og registrere deg for sosiale tjenester. I tillegg må du generelt skaffe 3 tillatelser før du åpner:
1. Tillatelse til å servere alkohol (om du ønsker dette, noe jeg antar) – Utstedes av kommunal myndighet og info kan fåes fra lokalt rådhus.
2. Tillatelse til å spille musikk – Musikk fra opptak (cd, vinyl, pc) er lettere å få enn livemusikk. Utstedes også av kommunale myndigheter, info lokalt rådhus.
3. Tillatelse til å bearbeide mat. Denne tillatelsen må alle i bedriften som skal behandle mat ha. Man må gjennom et kurs og påfølgende prøve. Utstedes av regionale myndigheter.

I tillegg kan det som sagt være regionale lisenser som må i orden og kravene til de ulike lisensene varierer fra region til region!

Som en siste advarsel kan også nevnes at i mange regioner spises middagen seint, noen steder går ikke folk ut før 22-22:30 og det er ikke helt sikkert at det å drive restaurant med den livsstilen det medfører er forenlig med småbarnsfamilie.

Virker kanskje i overkant negativ, men ut i fra posten din kan det virke som det er punkter som ikke er så gjennomtenkte. Når det er sagt, åpnes det suksessrike restauranter hver dag og ingenting er som kjent umulig:-) Ønsker deg ihvertfall lykke til!

4 Lille My

Hvordan endte dette spørsmålsstiller?

Ditt svar