Starte restaurant

Jeg vurderer å starte opp mitt eget spisested etter å ha jobbet som kokk i mange år. Det som stopper meg er frykten for å ikke få det til å gå rundt. Ikke så rart når man hører om alle restauratene som går konkurs stadig vekk. Den største baugen slik jeg ser det er utgiftene til leie av lokale og innkjøp/innredning av både lokale og kjøkken i starten.

Finnes det noen steder jeg kan søke om startstøtte? Hvordan er det å bli med i diverse franchisekjeder. Hjelper de en i starten? Ønsker generelle råd om alt som har med dette å gjøre.

Spørsmål fra «kokken».

Spørsmålet ble stilt den 01-02-2010.

Ligger under emnet: Firmadrift.

8 svar

(NB! Regnskapsguiden.com fraskriver seg ethvert ansvar for tap eller skade som måtte oppstå etter å ha fulgt disse svarene. Alle svar er brukergenererte og må behandles deretter.)

Vet du svaret på dette spørsmålet? Hjelp til ved å bidra med ditt svar.

1 Jonny

Hei Kokken.

Det er mange som lurer på det samme som deg, men desverre så fins det ingen fasit.

Jeg vil anbefale deg å søke om etableringstønad hos NAV, de har for 2010 økt bevilningene sine. Etableringstønad hos NAV er støtte til de som er lønnsmottaker, men som ønsker å starte egen bedrift, støtten er stort sett på ca 15-30 o00 og varer i 6 måneder.

Ellers kan man søke støtte hos innovasjon Norge, BSU og det fins tusenvis av legater hvor man kan søke også.

Franchisekjeder er lurt da du har et konsept fra A til Å som er utprøvd og de aller fleste franchisekjeder er vellykkede så lenge man gjør som beskrevet. Det beste eksemplet på dette er nok MC Donald`s

2 Øyvind

Hei kokken,

Det som også er et tema når du skal starte for deg selv er at ønsker minst mulig oppstartskostnader. Du kan gå inn på http://www.bruktutstyr.no å sjekke priser på brukutstyr. Dette er mye billigere enn å kjøpe nytt.
Det kan gjøre at du lettere kan realisere drømmen din!!

3 V. Q.

Hei.
Jeg holder på å bygge helt nye lokaler i Oslo, hvor jeg skal åpne restaurant. Jeg ønsker å sette bort driften til noen andre. Her er det en god mulighet for å starte opp restaurant uten egen kapital. Jeg holder i disse dager på å velge innredning og maskiner til kjøkkenet, så det er fortsatt mulighet til å være med på å bestemme hvordan kjøkkenet og restauranten skal innredes. Kjøper kun nytt. Store overbygde arealer til uteservering, 4 minutter fra Sinsenkrysset, nye flotte toalett og garderobefasiliteter, egen garasjeplass for ansatte . Meget gunstig husleie mot at mine øvrige ansatte har gunstig rabattordning i restauranten. Skulle dette være av interesse, vær snill å kontakt meg på 22 71 32 65.

4 Marius B

Hei V.Q ser at det er et år siden innlegget ble skrevet, men jeg og min bror som har veldig god erfaring som kokk. (Har vært kjøkkensjef på en veldig høyt respektert restaurant på aker brygge) Vi har lyst å åpne en restaurant og finner tilbudet ditt meget interessant, hvis det fortsatt står? Jeg har prøvd å ringe nummeret du har oppført men uten hell. Ring meg på 92 62 92 32, så kan vi evt avtale et møte.

5 Sindre

Her er mine 2 beste tips når du skal starte restaurant:

1. Beliggenhet – Ligger spisestedet ditt et sted hvor det ikke passerer nok folk daglig er du sjanseløs. Start opp i et kjøpesenter så er du rimelig safe på å få nok kunder uansett hvor dårlig mat du lager. Desverre blir lokalene ofte dyre da. For å lykkes med en dårlig beliggenhet må du lage ekstraordinær mat. Hvilken etasje spisestedet ligger spiller også en rolle. På kjellernivå er mye vanskeligere enn på gateplan f.eks.

2. Starte opp med for lite startkapital – Ting koster alltid mye mer enn du tror. Undervurderer du kostnadene og ikke har nok penger i bakhånd er du ferdig før du allerede har begynt.

6 Lars

Tips nummer 1 fra Sindre er uvurdelig! Jeg anbefaler faktisk folk før de leier / kjøper et lokale å sette seg utenfor stedet en hel dag og telle hvor mange folk som passerer! Passerer det mye folk er sjansen mye mye større for å lykkes.

7 Hansen

Jeg tror det viktisgste er at man han pene svenske servitører. I så fall betyr hverken maten, beliggenheten eller husleien noen verdens ting. Om restauranten går dårlig, kan du evt. snakke mer med serviørene, og hvis den går bra kan dere drikke øl og telle penger etter stengetid.
Da havner du i en såkalt vinn-vinn situasjon, denne kan på sikt utnyttes til at du f.eks slipper å telle hvor mange som går forbi utenfor, og forhåpentligvis kan du bruke tiden fremover på å telle penger.
PS! Gå for pizza. De koster ikke mer enn 10-15,- å lage, men du kan selge dem for helt opp mot 119,- (10x altså..) – hvis de er gode vel og merke. Ellers blir det ikke mye telling av £$$$$

8 Morten

Hvilke franchisekjeder er kjent for å beholde minst del av kaka selv?

Ditt svar