Starte for meg selv

Hei, trenger hjelp fra noen kloke hoder 🙂 Jeg har lenge tenkt på å starte for meg selv. Jeg har ideen klar, men trenger mer råd om hvordan jeg konkret skal gjøre det.

Selve konseptet går ut på å selge et produkt over Internett. Altså en nettbutikk. Vil ikke si så mye mer om produktet, da det er lite konkurranse pr nå (vil ikke skaffe meg unødige konkurrenter som snapper opp det jeg skriver).

Hva må jeg tenke på? Holder det å starte et enkeltpersonforetak. Eller bør jeg gå for AS? Noe annet?

Spørsmål fra Berg.

Spørsmålet ble stilt den 03-07-2014.

Ligger under emnet: Selskapsformer.

1 svar

(NB! Regnskapsguiden.com fraskriver seg ethvert ansvar for tap eller skade som måtte oppstå etter å ha fulgt disse svarene. Alle svar er brukergenererte og må behandles deretter.)

Vet du svaret på dette spørsmålet? Hjelp til ved å bidra med ditt svar.

1 Einar

Det holder å starte et enkeltpersonforetak ja. Men hva du velger av AS eller ENK innebærer dog en god del forskjeller for deg som driver av foretaket. Kort fortalt er det mindre «styr» å drive et ENK (mindre papirarbeid), men du utsetter samtidig privatøkonomien for større riskio enn om du hadde startet et AS (risikerer å kun miste aksjekapitalen dersom du går konkurs og ikke klarer å betale foretakets gjeld/regninger). I tillegg er det en del forskjeller vedrørende skatt og ytelser fra Folketrygden. I et AS er du og foretaket to separate skattesubjekter med hver deres selvangivelse, du får minstefradrag på lønnen din (men ASet må betale arbeidsgiveravgift når det utbetales lønn), du får arbeidsledighetstrygd om firmaet går dukken (noe du ikke får som ENK) osv osv.

Siden du skal drive varehandel må du også huske å registere deg i Foretaksregisteret og ikke bare i Enhetsregisteret (hvis du starter som ENK. ALLE AS må være registrert i Foretaksregisteret).

Så for å ta det aller aller viktigste til slutt. Det du må tenke på som i alle forretninger: Hvor skal jeg få kundene fra? Finnes det et marked for mitt produkt? Hvordan skal jeg tjene penger? Har jeg en plan for hvordan privatøkonomien skal gå rundt hvis jeg ikke tjener penger det første året?

Uten et godt svar på disse spørsmålene hjelper det lite om du velger AS eller ENK 😉

Ditt svar