Skatt for enkeltpersonforetak

jeg sliter med å få tak i skatteregler på overskudd og utbytte. Kan noen svare meg på dette ville jeg bli veldig takknemmelig..

Et eksempel, har enkeltmannsforetak. moms er greit, det skjønner jeg. Jeg importerer varer for 100.000, og selger for 400.000. Får altså 300.000 i overskudd, og ønsker å ta ut dette i lønn eller utbytte. Hva må jeg betale i skatt, og hvordan gjøres det?

Spørsmål fra Geir.

Spørsmålet ble stilt den 27-11-2012.

Ligger under emnet: Skatt.

3 svar

(NB! Regnskapsguiden.com fraskriver seg ethvert ansvar for tap eller skade som måtte oppstå etter å ha fulgt disse svarene. Alle svar er brukergenererte og må behandles deretter.)

Vet du svaret på dette spørsmålet? Hjelp til ved å bidra med ditt svar.

1 Einar

Hei Geir.

Med et enkeltpersonforetak har du ikke noe valg om «å ta ut lønn» eller ikke. Overskuddet foregående år må du skatte av åkke som.

Så i ditt tilfelle beregnes skatten fra overskuddet på 300 000,-. Nå vet ikke jeg noe om privatøkonomien din (hus-, studie- og billån f.eks.) , så det blir umulig å gjette hvor mye du skal betale i skatt.

Hovedforskjellen på hvor mye skatt du betaler i forhold til en vanlig arbeidstager er disse to punktene:

Du betaler noe høyere trygdeavgift – arbeidstager 7,8 prosent mot 11 prosent for deg.

http://enkeltmannsforetak.nyttiginfo.no/trygdeavgift-selvstendig-naeringsdrivende/

Minstefradag – arbeidstagere får et bunnfradrag på maks 78 150,- (2012). Som driver av et enkeltpersonforetag får du ikke dette, men kan istedenfor trekke fra faktiske utgifter i forbindelse med firmadriften.

2 Jonny

Hvis du legger om fra ENK til AS så vil du betale flat skatt på overskuddet som per dags dato er 28%. Men du må selvsagt ha noe å leve av privat også, du kan derfor å ansette deg i selskapet og motta lønn som en vanlig arbeidstaker.

Om dette er lønnsomt økonomisk eller ikke er det ike noe svart/hvit svar på da dette avhenger av din private økonomiske situasjon som sivilstatus, barn, egen boli eller leier, gjeld, formue etc. Her kan du se fordeler og bakdeler med AS http://www.starte.as/fordeler-og-ulemper-med-as/

3 Thomas

Det jeg har hørt er at du bør beregne ca 50% i skatt av overskuddet. Om man betaler så mye tror jeg ikke men da er du iallfall sikker. Min far hadde ENK og tror han betalte ca 45%.
Hvis man har AS må man betale feriepenger og arbeidsgiveravgift oppå lønnen. Så hva som er mest lønnssomt er usikkert, men jeg har AS selv om jeg er den eneste ansatte. Dette er for å sikre min private økonomi hvis det skulle skje noe med firmaet. Jeg har også mulighet til å permitere meg selv hvis det skulle være lite jobb.

Ditt svar