Skatt av overskudd – enkeltpersonforetak

Hei min samboer driver ett enkeltmannsforetak og har hørt at hun må skatt av overskuddet fra 2012, men dette har hun skattet av allerede? H

Hun har enda ikke tatt ut lønn. burde hun ta ut lønn fra overskuddet hun allerede har skattet av, for så og bare betale skatt av overskuddet i år?

Hvordan tar man ut lønn i ett enkeltmannsforetak. ? Hva kan hun trekke fra på skatten? er dette noe regnskapsføreren bør informere om?

Spørsmål fra John Hansen.

Spørsmålet ble stilt den 11-12-2013.

Ligger under emnet: Skatt.

1 svar

(NB! Regnskapsguiden.com fraskriver seg ethvert ansvar for tap eller skade som måtte oppstå etter å ha fulgt disse svarene. Alle svar er brukergenererte og må behandles deretter.)

Vet du svaret på dette spørsmålet? Hjelp til ved å bidra med ditt svar.

1 Einar

For å ta det grunnleggende først:

I et enkeltpersonforetak trenger man egentlig ikke tenke på begrepet lønn. Driver skattlegges ganske enkelt etter hvor stor overskuddet i næringen er. Overskuddet = lønn. Har foretaket 200 000 i overskudd, så MÅ du skatte av 200 000. Har foretaket 2 000 000 i overskudd, så MÅ du skatte av 2 000 000. Man kan ikke som i et AS velge å ta ut bare deler av overskuddet som lønn eller utbytte.

Så svaret på spørsmålet innledningsvis:

Hvis hun har skattet for inntekten hun hadde i 2012, så har hun skattet av overskuddet for dette året allerede (ved skatteoppgjøret tidligere i år).

Så til det siste du spør om. Ja, regnskapsfører bør definitivt kunne svare på hvilke utgifter hun kan trekke av på skatte. Generelt sett kan alle «utgifter til inntekts ervervelse» trekkes ifra.

Ditt svar