Nye skatteregler for utleie av leiligheter i enebolig

Hei.

Jeg lurer på om inntekter fra mine leiligheter er skattefri eller må jeg skatte av dem?
Jeg bor i en stor enebolig bestående av tre boenheter.
Jeg bor i den største delen 225 m2
de to andre leiligheter er på 77m2 og 85m2.
Begge leiligheter jeg leier ut har eget inngang med egen bad/toalett.
Må jeg skatte av denne inntekten?
Hvis jeg må skatte og blir regnskapsliknet risikerer jeg senere når jeg selger bolig å betale 28 skatt av salget av bolig?
Det ser ut at skatteetaten vil påsto at enebolig blir flermannsbolig når den har tre selvstendig leiligheter og det må betales skatt. Det spiller ingen rolle at hus er registrert som enebolig med flere boenheter.
Hvem kan jeg kontakte for å få hjelp med dette problemet i tilfelle jeg må regnskapsliknes.
Takk for svar.

Spørsmål fra Wojtek.

Spørsmålet ble stilt den 13-11-2012.

Ligger under emnet: Skatt.

5 svar

(NB! Regnskapsguiden.com fraskriver seg ethvert ansvar for tap eller skade som måtte oppstå etter å ha fulgt disse svarene. Alle svar er brukergenererte og må behandles deretter.)

Vet du svaret på dette spørsmålet? Hjelp til ved å bidra med ditt svar.

1 Jonny

Så lenge at utleiedelene er mindre enn 50 kvm så skal ikke leieinntektene beskattes.

Jeg går ut ifra at du er privatperson Wojtek, i såfall er det ingen regnskapslikt på utleie.

2 Wojtek

I følge nye regler så er huset flermansbolig og må leie intektene beskattes, men jeg vet ikke om jeg må betale skatt av fordelen i å bo eget hus som er regnskapliknet. Ved sener salg av huset må jeg betale skatt av fortjeneste eller sleper jeg den siden bor i huset?
Ps. Jeg er privatperson.

3 Einar

Wojtek, du finner det fullstendig regelverket for skatt i forbindelse med utleie av egen bolig (2012) her: http://www.skatteetaten.no/Brosjyrer-og-boker/Skatt-ved-utleie-av-bolig/?chapter=7298

4 Thomas

Såvidt jeg har forstått så må man ikke betale skatt sålenge utleieinntektene ikke overstiger det du kunne ha leid ut den delen du selv bor i. Dvs. at hvis utleieverdien på den delen du selv bor i er 15000 så kan ikke totalt leieinntekt overstige 15000. Når det gjelder salg av boligen så må du ikke skatte av salg så lenge leilighetene ikke er seksjonert. Hvis du ønsker å seksjonere og selge leilighetene hver for seg, må du selge de innen et år etter seksjoneringen for å ungå skatt av overskuddet av salget.

5 Wojtek

Kan nå bekrefte at i min tilfelle er utleie skattepliktig. Har fått det bekreftet fra skatteetatten med bindende utallelse.

Ditt svar