MVA på Provisjon

Hei! Jeg har søkt litt rundt og prøvd å finne et svar ang. temaet MVA på provisjonsfortjenester men uten hell og lykke. Spørsmålet lyder som følger; Jeg tilbyr produkter fra norsk leverandør med norsk lager, selger produkter videre til kunder via nettbutikk, betaler for varen inkl.mva til min leverandør og tar fortjeneste av et påslag på prisen jeg får fra leverandør. Må jeg betale MVA på fortjenesten min? Varen blir sendt direkte til kunde fra leverandør (dropshipping). Det eneste jeg håndterer ordren fra kunden.

Spørsmål fra Espen D. Risan.

Spørsmålet ble stilt den 17-09-2014.

Ligger under emnet: Merverdiavgift.

7 svar

(NB! Regnskapsguiden.com fraskriver seg ethvert ansvar for tap eller skade som måtte oppstå etter å ha fulgt disse svarene. Alle svar er brukergenererte og må behandles deretter.)

Vet du svaret på dette spørsmålet? Hjelp til ved å bidra med ditt svar.

1 Einar

Slik jeg ser det er ikke dropshipping provisjonssalg i vanlig forstand (hvis jeg har forstått det riktig hvordan det foregår).

Du selger altså en vare til kunden (med eller uten merverdiavgift alt ettersom du er mva-registrert eller ikke). Droppshipper sender deg deretter faktura (inklusive merverdiavgift) på varen du har kjøpt fra vedkommende.

Ved nærmeste merverdiavgiftoppgjør (hvis du er registrert), innrapporterer du da utgående merverdiavgift (all momsen du har fått inn fra dine kunder) og inngående merverdiavgift (all momsen du har betalt til droppshipperen). Ugående minus inngående blir da summen du innbetaler til staten.

2 espen

Jeg har jo planer om å registrere meg samt. drive omsetning som er større enn 50 000.
Men dersom varen betales av kunden og direkte til min leverandør inkl.mva og jeg da sitter igjen med påslaget jeg legger på prisen jeg får fra leverandør.

F.eks

DVD Pris i min nettbutikk; 100,- inkl.MVA

Pris jeg har forhandlet meg frem til fra leverandør; 75 inkl.MVA

Regnestykke: Kunde betaler; 100,- (75,- leverandør, 25,- fortjeneste til meg) Skal «mine» 25,- i overskudd belastes med moms ? Eller blir det som følger;

25% av 100,- a. 25,- (utgående jeg får inn fra kunde ikke sant?)
minus; 25% av 75,- a. 18,75,- (inngående jeg betaler til leverandør?)
= 6,25,-

Jeg sitter igjen med 25,- minus 6,25,- = 18,75,- i fortjeneste (?)

3 Einar

«Men dersom varen betales av kunden og direkte til min leverandør inkl.mva og jeg da sitter igjen med påslaget jeg legger på prisen jeg får fra leverandør.»

Hvem er det som fakturerer og mottar pengene for DVDen kunden kjøper? Firmaet ditt eller dropshipperen?

4 espen

Det er jeg som fakturere/mottar betaling fra kunden for så å sette av det jeg skal betale til leverandøren(dropshipperen) min inkl.MVA på egen konto. Videresender deretter ordren til leverandør som sender varen direkte til kunde og fakturerer meg.

5 Einar

Ok, isåfall blir det som jeg skrev over.

Du gjør det mye lettere for deg selv dersom du regner ut fortjenesten eksklusive moms. Momsen er kun en avgift du krever inn på vegne av staten. Den dagen firmaet ditt blir momsregistrert får du tilbake all momsen du betaler til dine leverandører. Det du da skal betale til staten blir momsen du har krevet inn (utgående) minus momsen du har betalt (inngående). Til syvende og sist er det sluttforbrukeren som betaler all momsen som legges til for hvert ledd.

Saken stiller seg dog annerledes FØR du blir momsregistrert. Du kan ikke kreve inn moms uten å være registrert, så alle prisene du opererer med ovenfor dine kunder er EKS. mva. (Du står fritt til å bestemme prisen selv, men av de 100 kronene i eksempelet ditt er ingenting moms). Du får heller ikke tilbake momsen leverandøren din fakturerer deg for (de 75 kronene ink.mva blir i sin helhet en kostnad for deg).

6 Espen

Takk skal du ha! Da forstår jeg:)

7 Espen

Takk skal du ha for et flott svar! Da forstår jeg:)

Ditt svar