Mva på provisjon på salg av varer

Hei! Har lest svarene på det jeg har funnet her rundt dette med MVA på provisjonssalg – men føler ikke helt jeg har funnet svar på det jeg lurer på.

Jeg ønsker å starte en nettbutikk med salg av tskjorter hvor en leverandør lager, sender og tar betalt for varene inkl. mva. Min inntekt er da provisjon for hver artikkel solgt via min nettbutikk.
Skal jeg kun betale skatt av inntekten, eller er det noe mer?
Har ikke begynt med dette ennå, så har ikke registrert firma av noe slag, vet jo ikke om dette vil generere noe særlig inntekt. Men et ENK er gjerne ok i første rekke, for har ikke 30000 til å starte AS foreløpig.

På forhånd takk 🙂

Spørsmål fra Kenneth.

Spørsmålet ble stilt den 15-08-2016.

Ligger under emnet: Merverdiavgift.

1 svar

(NB! Regnskapsguiden.com fraskriver seg ethvert ansvar for tap eller skade som måtte oppstå etter å ha fulgt disse svarene. Alle svar er brukergenererte og må behandles deretter.)

Vet du svaret på dette spørsmålet? Hjelp til ved å bidra med ditt svar.

1 Einar

I grove trekk:

Det er overskuddet i enkeltpersonforetaket ditt du skattelegges av. Hvis du f.eks. omsetter varer for en million kroner i år, og har 400 000,- i utgifter, er overskuddet 600 000,-. Hvordan vet myndighetene hvor stort overskuddet ditt er? Jo, du fyller ut og sender inn næringsoppgave sammen med selvangivelsen din neste år. (Næringsdrivende betaler forskuddsskatt 4 ganger per år utifra forventet overskudd, resten betales / evenutell skatt tilgode utbetales etter skatteoppgjøret året etter).

Når du har nådd en omsetning på 50 000,- i løpet av en 12-månedersperiode må du registere deg i Merverdiavgiftsregisteret (https://www.altinn.no/no/Starte-og-drive-bedrift/Registrere/Registrere-mva-plikt/Hva-gjor-jeg-for-a-bli-registrert-for-mva/)

Merverdiavgift har ingenting med skatten din å gjøre. Det er ganske enkelt en avgift du krever inn for myndighetene. Det fungerer slik at når du selger en vare legger du til merverdigiften på toppen av prisen din (vanligvis 25%).

Innrapportering og betaling av merverdiavgift skjer 6 ganger i året (har du mindre enn 1 million i omsetning i året, kan du søke om å ha kun ett momsoppgjør per år).

Du må selvsagt føre regnskap for å holde styr på alt…

Håper det var oppklarende 🙂

Ditt svar