Hvordan sette opp budsjett?

De fleste av oss er flinke til å holde orden på de store utgiftspostene som huslån, forsikringer og ferie, men fakta er at små summer vi «kladder bort» hver eneste dag fort
blir store summer over tid.

Kjøper du en dagsavis og en kopp kaffe i lunsjpausen på jobben hver dag har du i løpet av et helt år faktisk brukt 7700,- kr. (Forutsatt at kaffekoppen koster 25 kr, avisen 10 kr og at du jobber 220 dager i året).

1. Det første du må gjøre for å få oversikt er å skrive opp absolutt alt du bruker penger på i løpet av 1 måned. Bruk ei notisblokk og skriv opp alt du kjøper. Når måneden er ferdig setter du deg ned og summerer alt. Lag en kolonne for hver kategori, f.eks: Videoleie, uteliv, matinnkjøp og fylling av bensin.

2. Når du har gjort dette har turen kommet til de faste utgiftene. Lag deg kolonner for utgifter som husleie, barnehage, telefon, alle lån osv. Sett dette sammen med tallene du fikk i avsnittet over. Du har nå en grov oversikt over hvor mye penger som går ut hver måned.

3. Summer så alle de månedlige inntektene dine (etter skatt) og regn ut differansen mellom inntekter og utgifter. Hvordan kommer du ut?

4. Nå har tiden kommet til å ta noen harde beslutninger basert på hvor stort overskudd du ønsker pr måned. Trenger du virkelig å kjøpe den avisen og kaffekoppen hver dag? Kanskje bør du si opp treningsabonnementet du aldri bruker? (Her finner du noen sparetips som kan være nyttige.)

5. Til slutt kan du nå sette opp budsjettet ditt. Dette trenger ikke å være noen superavanserte greier. Du kan f.eks. sette opp kolonner på et A4 ark over de forskjellige utgiftspostene og hvor mye penger du skal bruke hver måned. Om summen du planlegger å bruke på mat og fritid i løpet av ei uke er 1200 kr synes jeg det personlig er klare dette om jeg tar ut pengene fysisk i starten av uka. Bruker du kort er det mye lettere å miste oversikten.

Spørsmålet ble stilt den 28-10-2009.

Ligger under emnet: Budsjett.

Ingen svar

Vet du svaret på dette spørsmålet? Hjelp til ved å bidra med ditt svar.

Ditt svar