Forvirring rundt mva og fakturering før momsregistrering

Hei hei.

Jeg har startet et enkeltmannsforetak og har nå kjøpt inn og nesten solgt min første vare, men jeg er usikker på hvordan dette skal faktureres for at jeg ikke skal tape penger på dette. Jeg er ikke momsregistrert da jeg er under 50 tusen grensa.

Et eksempel:

Jeg kjøper en vare til 125,- ink. moms. Dersom jeg hadde vært momsregistrert så kunne jeg tenkt innkjøpspris eks. moms pluss fortjeneste ganger moms og betale moms differansen til staten. Hvordan blir dette nå?

Jeg har jo betalt moms til min leverandør, men får ikke inn noe moms. Betyr dette at jeg må kompensere på mine priser for å ta inn det jeg betalte i moms eller vil jeg få momsen tilbakebetalt ved slutten av regnskapsåret?

Spørsmål fra Hans.

Spørsmålet ble stilt den 13-10-2013.

Ligger under emnet: Merverdiavgift.

2 svar

(NB! Regnskapsguiden.com fraskriver seg ethvert ansvar for tap eller skade som måtte oppstå etter å ha fulgt disse svarene. Alle svar er brukergenererte og må behandles deretter.)

Vet du svaret på dette spørsmålet? Hjelp til ved å bidra med ditt svar.

1 Svein

Hei

Du har betalt 125 og får ikke tilbake momsen på kr 25. Dersom du f.eks selger varen for kr 200 så sitter du igjen med en fortjeneste på kr 75. Du skriver da faktura på kr 200 uten å ta med noe moms.
Sånn gjøres det frem til du passerer kr 50.000 i omsetning.
På den fakturaen som gjør at du passerer kr 50.000 skal du ta med moms. Du vil da også få tilbake momsen på den varen du selger. Du må da umiddelbart sørge for momsregistrering og starte med å sende inn momsoppgaver.

2 Svein

Hei igjen

Kr 50.000 i omsetning må være innenfor en 12-mnd periode for å kunne ta med moms på fakturaen og bli momsregistrert.

Ditt svar