Enmannsforetak regler

Hei. Jeg har tenkt å starte enmannsforetak. Hvordan går man frem? Hva skal registreres og hvor? Starter rolig, med kun en ansatt og forventer lite og kanskje til og med ingen fortjening de første måneder. Er dette vanlig? Og hva når det gjelder skatt? På forhånd takk!

Spørsmål fra Jenny.

Spørsmålet ble stilt den 07-05-2013.

Ligger under emnet: Selskapsformer.

2 svar

(NB! Regnskapsguiden.com fraskriver seg ethvert ansvar for tap eller skade som måtte oppstå etter å ha fulgt disse svarene. Alle svar er brukergenererte og må behandles deretter.)

Vet du svaret på dette spørsmålet? Hjelp til ved å bidra med ditt svar.

1 Einar

Hei Jenny. Skal du drive med varesalg må du registere deg i foretaksregisteret, skal du bare drive med salg av tjenester holder det å stå i enhetsregisteret. Du finner mer info om registrering her: http://enkeltmannsforetak.nyttiginfo.no/hvordan-registere-enkeltmannsforetak/

Litt vanskelig å svare spesifikt på spørsmålet ditt om det er uvanlig eller vanlig å gå en stund uten inntjening. Det kommer selvsagt helt an på hva du driver med, og hvor mye du jobb du legger ned. Det tar tid å bli kjent i markedet. Kunder kan være sene med å betale osv.

Når det gjelder skatt, så betaler ENK Forskuddskatt 4 ganger i året utifra forventet overskudd. Det kan være lurt å sett dette lavt til å begynne med om du er usikker på hvor mye du kommer til å tjene (du kan søke om å endre forskuddskatten underveis om det viser seg at du ligger an til å tjene mindre eller mer enn du har oppgitt). Resterende skatt betales som restskatt året etter. Husk bare å sett av nok penger slik at du har nok den dagen dette skal betales!

2 Siv

Hvis det er kun du som skal jobbe, så telles du ikke som ansatt. Du blir selvstendig næringsdrivende, med enkeltpersonforetak (ENK), og du og ENK er en og samme enhet skattemessig. Dersom du mottar lønn fra et firma du er ansatt i, så kommer dette i tillegg, og skal skattelegges på samme måte som før, med skattekort hos arbeidsgiver.

Hvis du derimot skal ha en ansatt til å jobbe, i tillegg til deg selv, så er det plutselig en hel masse mer du må passe på; registrering i Aa-registeret, du må ha yrkesskadeforsikring, du må starte en OTP-sparing for den ansatte, du må opprette en skattetrekkskonto. Dette er det viktigste å få på plass fra starten av når det gjelder ansatte.

Ditt svar