Utbetaling av lønn i eget firma

Hei:)
Jeg har nylig startet firma, og har nå kommet så langt at jeg skal utbetale meg selv min første lønn i dette firmaet. Jeg skjønner etter det jeg har lest, at dette egentlig ikke kalles «lønn», men er overskuddet i firmaet.

Når jeg fører over penger fra min bedriftskonto og til min privatkonto, hva skal dette merkes med for at det skal være ryddig og oversiktlig når alt skal leveres til regnskapsfører? og er det krav til å legge med kvittering på denne overførselen.?

Har vært i kontakt med en regnskapsfører, men fikk noen defuse svar og prøver å finne en ny… til da, hjelp.? 🙂

Spørsmål fra Karoline.

Spørsmålet ble stilt den 08-09-2010.

Ligger under emnet: Lønn.

5 svar

(NB! Regnskapsguiden.com fraskriver seg ethvert ansvar for tap eller skade som måtte oppstå etter å ha fulgt disse svarene. Alle svar er brukergenererte og må behandles deretter.)

Vet du svaret på dette spørsmålet? Hjelp til ved å bidra med ditt svar.

1 svein

Hei

Forutsetter at du har et enkeltpersonforetak, og ikke et AS eller NUF (for AS og NUF gjelder helt andre regler).

Du kan for eksempel merke overføringene med «privat».
Du bør legge ved en kvittering fra f.eks nettbanken for at det skal virke mest mulig ryddig dersom du får en kontroll fra det offentlige. Det er også bra om du klarer å unngå andre privat utgifter på firmakontoen, kun overføringene til din egen bankkonto, da dette virker mest ryddig.

Det er riktig at overføringene til deg selv ikke er «lønn», dvs du er ikke ansatt arbeidstaker. Du får ikke skattefradrag i firmaet for utbetalingene fra firmakontoen til deg selv og overføringene blir heller ikke regnet som inntekt for deg privat. Overføringene anses bare som overføring mellom dine egne bankkonti.

Husk at du som nystartet enkeltpersonforetak har plikt til å ta kontakt med kemnerkontoret slik at du får utskrevet forskuddsskatt. Forventet skatt blir da delt i flere terminer og du slipper en større restskatt neste høst.

2 Karoline

Ok, takk for utfyllende svar. Jeg har bestillt forskuddsskatten, så den er klar til betaling. Regningen på skatten, det er en utgift på bedriften, den jkan jeg betale rett fra firmakontoen, sant.?

3 svein

Ja, den bør du betale fra firmakontoen. Da får også regnskapsfører oversikt over hvordan du ligger an med skatten og kan kanskje følge opp om du betaler altfor lite eller altfor mye skatt.

4 Linda

Hei. Jeg har akkurat fått opplyst om at jeg som nå er selger på homepartyes må registrere dette på et enkeltmannsforetak, noe jeg nå har gjort.
Jeg har ikke peiling på dette her, så jeg krysset av på mva pliktig og alt mulig… men det er vel ikke helt riktig?
Og hvor mye burde jeg legge av til skatten? Jeg betaler pr. dags dato bare 12% skatt, og det jeg «tjener» er egentlig usannsynlig lite iforhold til bensinutgifter og tidsbruk på alt dette her…

Er bensin, tlf, og internett noe jeg fører på på selvangivelsen? det står ikke registrert på firmaet på noen måte…

5 Ståle Falch

Når det gjelder skatten din, så kan du gå inn på altinn.no og sjekke opp dette.. Gå på «endre skattekort» el.l. og legg inn det du forventer å tjene, og så ser du om det blir noen endringer.. Når det gjelder dette med bensin, tlf og internett, så kan det fint trekkes fra i regnskapet, men det blir vanskelig å finne de eksakte bensinkostnadene.. Da vil en kjørebok være mye enklere, hvor du får godgjørelse pr km du kjører. Altså, noter antall kilometer du kjører i «tjeneste», gang opp med kilometersatsen(Google «kjørebok» så finner du både skjemaer og satser), husk å legge til eventuelle bompasseringer(trenger ikke kvittering), samt parkering(trenger kvittering)..

Ditt svar