Moms på provisjon tjent i nettverkssalg

Hei, Vi er et voksende antall brukere i Norge av varer fra et nettveksfirma som har opprinnelse i USA, men importerer og distribuerer varene til Europa fra Storbritania. Først ser vi på muligheter for å få dette firma registrert i MVA registeret ved Representant slik at hver enkelt bruker slipper diverse gegyrer til frakt og fortollings selskap hver gang. (Er det noen som har gode forslag til Representant?) Men dernest dukker spørsmålet om mva på provisjon opp.

Leser her på siden og ser at provisjoner fra utenlandske foretak skal faktureres eller avregnes med mva, stemmer det? For de aller fleste vil omsetning være under 50.000.- slik at de ikke vil bli berørt, men de ivrigste aktørene vil komme over 50.000 nok i provisjon i året. Hvordan håndterer vi det korrekt? Er klar over at man må oppgi og skatte av provisjoner, og trodde og håpet at det holdt … 🙂 mvh Anne Berit

Spørsmål fra Anne Berit.

Spørsmålet ble stilt den 28-04-2014.

Ligger under emnet: Merverdiavgift.

4 svar

(NB! Regnskapsguiden.com fraskriver seg ethvert ansvar for tap eller skade som måtte oppstå etter å ha fulgt disse svarene. Alle svar er brukergenererte og må behandles deretter.)

Vet du svaret på dette spørsmålet? Hjelp til ved å bidra med ditt svar.

1 Einar

Hvordan er dere organisert? Dere som driver dette er et firma som igjen har en rekke andre selvstendige næringsdrivende som fakturerer dere for salg de foretar?

2 Anne Berit

Hei Einar,
Det er et MLM selskap slik jeg ser det. Man blir opptegnet som medlem/ distributør for å kunne oppnå varerabatt. Noen er bare kunder slik. De som verver nye kunder under seg får provisjoner. Provisjoner avregnes fra selskapet i Usa (eller England??) og opptjent provisjon kan brukes til varekjøp eller utbetales i kontanter/ på konto. Hvis man får store nok provisjoner bør man vel registrere seg som enkeltpersons foretak for å ha alt i orden? Dessuten var det jo det med MVA da, må morselskapet i Usa, (eller England) avregne de mest aktive kundene/ distributørene med MVA?? – Og de må igjen ha foretak og mva registrere seg?

3 Anne Berit

Einar, bare for å presisere, ingen av kundene / distributørene i Norge fakturerer noenting selv, de avregnes på backoffice. Vi betaler vanlig vare moms på varene vi innfører via fraktselskapet (eks posten eller DHL foretar tollklarering og mva utlegg).
Det finnes etter det jeg forstår et voksende antall av selskaper som driver på lignende måte, med verving av kunder og utbetalinger av provisjoner, så det blir nok bare mer av det på sikt.

4 Marianne

Dette lurer jeg også på! 🙂

Ditt svar