Lønn enkeltmannsforetak for innehaver

Hei! Jeg har startet enkeltmannsforetak. Jeg har ansatt 1 person skal jobbe her fulltid på provisjon. Jeg «Innehaveren» skal ikke jobbe der sånn fysisk. Hvis det er litt overskudd hver mnd, hvordan betaler jeg ut lønn til meg selv? Kan jeg registrere meg som deltidsansatt? Eller må jeg legge inn forventet overskudd på skatteetaten? Jeg har ikke gjort dette ennå siden jeg ikke har peiling på hva jeg vil sitte igjen med nå i starten. Men si fks. Etter alle utgifter så sitter jeg igjen med 20.000kr brutto på bedriftskontoen. Jeg vil ta ut 15.000kr i lønn. Åssen gjør jeg dette i praksis? Og hva må jeg gjøre ift. skatteetaten og alt det de krever? Mulig jeg spør dumt, men håper på ett bra svar!

Spørsmål fra Remi.

Spørsmålet ble stilt den 26-02-2014.

Ligger under emnet: Lønn.

3 svar

(NB! Regnskapsguiden.com fraskriver seg ethvert ansvar for tap eller skade som måtte oppstå etter å ha fulgt disse svarene. Alle svar er brukergenererte og må behandles deretter.)

Vet du svaret på dette spørsmålet? Hjelp til ved å bidra med ditt svar.

1 Einar

I f.eks. et aksjeselskap måtte du tatt ut dette som lønn. I et enkeltpersonforetak kan du i bunn og grunn gjøre som du vil med pengene (du må selvsagt betale skatt og føre regnskap).

Litt grunnleggende:
I et ENK skatter du ganske enkelt av hele overskuddet uavhengig om du lar pengene «står i bedriften» eller ikke.
Du betaler forskuddsskatt 4 ganger i året utifra forventet overskudd. Resten betaler du som restskatt neste år (ps! lurt å betale før 31.mai slik at du slipper renter på restskatten). Hvis du har skattet som ENK tidligere, så beregner Skatteetaten forskuddsskatten utifra tidligere års overskudd. (ps! dette kan du endre dersom du tror årets overskudd blir forskjellig fra tidligere år)
Har du et nyoppstartet ENK, så varsler du Skatteetaeten om hvor stort du tror overskuddet kommer til å være.

2 Tone

Hvis man lar overskuddet stå i firmaet og tar det ut på et senere tidspunkt, så skatter man av det som overskudd første året. HVis man ønsker å ta det ut som lønn neste år, blir man da beskattet en gang til?

3 Einar

Tone: Du tar ikke ut pengene som lønn i vanlig forstand som innehaver av et enkeltpersonforetak. Så svaret er nei, man blir ikke beskattet på nytt året etter (med mindre du har så mye penger på bok at det blir formueskatt av det).

Ditt svar