Lån til varebil

Jeg har kjøpt ny varebil som er finansiert ved banklån. Da jeg startet føringen la jeg inn inngående balanse på konto 2291 «Lån varebil». Var det feil av meg å legge det inn direkte som inngående balanse? Hvilken annen konto skulle det føres i? 2050 «Annen egenkapital»?

Jeg ser av balansen at konto 2291 blir redusert ved innbetaling av avdragene, men 2050 står helt urørt? Blir ikke varebilen regnet som «Annen egenkapital»? Balansen balanserer ikke. Bruker Mamut daTax. Det er tydelig at jeg ikke har fått ført lånet på riktige kontoer. Selve verdien av varebilen føres på konto 1233 Varebiler hvor også avskrivningen fremkommer.

På forhånd takk for hjelpen!

Spørsmål fra Terje.

Spørsmålet ble stilt den 07-07-2010.

Ligger under emnet: Finansiering.

2 svar

(NB! Regnskapsguiden.com fraskriver seg ethvert ansvar for tap eller skade som måtte oppstå etter å ha fulgt disse svarene. Alle svar er brukergenererte og må behandles deretter.)

Vet du svaret på dette spørsmålet? Hjelp til ved å bidra med ditt svar.

1 Jonny

Her er det viktig å skille mellom kjøp av bilen (eiendel) og finansieringen av bilen (lån/gjeld).

Kjøpsprisen av bilen skal bokføres på konto 1233 Varebiler. Denne kontoen vil etter hvert reduseres med avskrivningene på bilen.

Lånebeløpet bokføres på konto 2290, hvor avdragene vil redusere lånebeløpet.

Jonny

2 Terje

Takker for ditt svar.
Når jeg atartet føringen på konto 2291 så la jeg inn lånebeløpet som startsaldo på denne kontoen, men skulle jeg da justert konto 2050 med sammebeløp?
Når jeg betaler inn avdragene så debiterer jeg konto 2291 og krediterer 1920 «Innskudd bank» . Jeg må vel også få debitert Långiver, som er min bank.
Det er her jeg tror feillen ligger.
Feilen i balansen tilsvarer beløpet som er beløpet på konto 2291.
Kontoen 2050 «Annen egenkapital har ikke hatt noen bevegelser i det hele tall, utgående balanse = inngående balanse.
Det var kanskje feil av meg å legge inn startsaldo på konto 2291???
Bilen er vel «Annen egenkapital???

PÅ forhånd takk!

Terje

Ditt svar