Hvordan fører jeg utgifter til PC – enkeltpersonforetak

Jeg har startet et ENK og skal selge tjenester innen kommunikasjonsrådgiving, t.d. kurs, foredrag, skriving av artikler og analyser (jeg har en master i psykologi og har jobbet som journalist, taleskriver og flere år som rådgiver for en toppleder. Grunnen til at jeg opprettet et ENK var fordi jeg fikk oppdrag der jeg ble bedt om å sende faktura for arbeidet, uten firma ble det trukket 50 % skatt og jeg hadde ikke mulighet til å føre utgifter. Nå har jeg opprettet et ENK og må gå til innkjøp av en PC/Mac for redigering og utarbeidelse av presentasjoner (bruker ppt og CSS indesign. Jeg har satt inn 50 000 i egenkapital på foretakets konto. 1. Hvordan utgiftsfører jeg PC/MAC en og vil den i mitt tilfelle være 100 % fradragsberettiget? 2. Jeg trenger muligens annet teknisk utstyr også, som t.d. peker for presnentasjoner og en digital recorder, og evt kamera. Hvordan vet jeg hvilke begrensninger det er i hva jeg kan føre som fradragsberettiget eller ikke.

Spørsmål fra Tord.

Spørsmålet ble stilt den 09-01-2015.

Ligger under emnet: Regnskap.

1 svar

(NB! Regnskapsguiden.com fraskriver seg ethvert ansvar for tap eller skade som måtte oppstå etter å ha fulgt disse svarene. Alle svar er brukergenererte og må behandles deretter.)

Vet du svaret på dette spørsmålet? Hjelp til ved å bidra med ditt svar.

1 Roger

I ditt virke, er du helt avhengig av en PC/Mac og kan derfor kostnadsføre hele denne kostnaden.
Jeg ville ført det slik:
K: 1920 – Bank
D: 2711 – Inngående MVA
D: 6500 – Driftsmateriale
Så lenge det er snakk om utstyr du trenger for å kunne yte de tjenester du selger, kan dette kostnadsføres 100%. Dette går som kostnad til inntekts ervervelse, som det heter.

Er det tilfeller hvor du dels trenger en gjenstand i arbeid, men også vil bruke den privat, må du gjøre en skjønnsmessig vurdering og dele kostnaden mellom ENK og privat.
Si for eksempel en snekker som kjøper en PC for å føre regnskap. PC’en vil også bli brukt privat. Da ville jeg ført 60% på ENK og 40% privat.

Ditt svar