Fakturagebyr

Jeg har nå fått en faktura med fakturagebyr på 100 kr, er dette lov?? Jeg sitter å leser på nett nå og ser at fakturagebyr kan maks være 60 kr per dags dato.

Spørsmål fra irritert.

Spørsmålet ble stilt den 19-04-2010.

Ligger under emnet: Faktura.

18 svar

(NB! Regnskapsguiden.com fraskriver seg ethvert ansvar for tap eller skade som måtte oppstå etter å ha fulgt disse svarene. Alle svar er brukergenererte og må behandles deretter.)

Vet du svaret på dette spørsmålet? Hjelp til ved å bidra med ditt svar.

1 Jonny

Det er intet lovverk som bestemmer størrelsen på fakturagebyr. Jeg går ut ifra om at det du har lest om er purregebyr, og det kan per dags dato være maks kr 60,-

2 Steinar Aakervik

Hei Har fått en faktura fra Canon og der var det plusset på et fakturagebyr på kr 95,- + mva. Er dette lovlig?

3 Jonny

Ja, det er ingen maksgrense på fakturagebyr. Det er sikkert avtalt dette i kontrakt med Canon tenker jeg ?

4 Roar

hvis du snakker om et avtale på fakturagebyr, menner du avtale mellom selger og kjøper eller et annen avtale?

5 Jonny

Jeg mener avtale mellom selger og kjøper.

6 Obelix

Da kan vel vi som kunder bare innføre «betalingsgebyr» for å dekke inn våre kostnader. Ikke værre enn det folkens.

7 Svein

Ingen har krav på kreditt! Forlang kontant oppgjør. Hvis ikke kunden aksepterer å betale kontant kan jo vedkommende be om varer/tjenester et annet sted:)

8 Håkon

Hei. kan en leverandør helt fritt sette på faktura gebyr på sine fakturaer til meg / min bedrift?? mener å ha lest det engang at dette egentlig skal avtales på forrhånd?? stemmer dette, og er det evt noe lovverk som fremhever dette??

9 Einar

Ikke 100% sikker på regelverket Håkon, men det er vanlig cotyme at eventuelt fakturgebyr opplyses om når avtalen inngås.

10 Tone

Fakturagebyr må avtales på forhånd dersom selger skal kreve dette. F.eks ved at det står i en kontrakt.

11 Einar

Liten oppdatering. Fra 01.01.2012 er maks purregebyr 62 kroner.

Når det gjelder fakturagebyr, så må dette være avtalt med kjøper på forhånd.

Mer om fakturaregler: http://enkeltmannsforetak.nyttiginfo.no/fakturaregler/

12 Tone Schwartz

Jeg har mottatt en faktura og fakturaen lyder på 4 stk privattimer a kr 180,-, og for hver privattime så slenger de på 35,- i fakturagebyr.

Jeg har altså fått en faktura på;
4 stk privattimer a kr 180,-
4 stk fakturagebyr a kr 35,-
Fakturasum kr 860,-

Dette kan da ikke være lov?
De sender kun ut en faktura, og kan vel ikke kreve mer enn et fakturagebyr på kr 35,- ???

13 Einar

Høres ut som om de har gjort en feil Tone. Har du ringt og pratet med dem?

14 Jens

Hei !

Jeg kan avkrefte her og nå. En bedrift KAN sette fakturagebyr på sine regninger, MEN du som betaler kan «motfakturere» med samme beløp for å utføre betalingen.
Dette er avgjort med lov faktisk. Vårt firma har i årevis utført tjenester for en kommune og de motfakturerte oss på dette viset, samtidig som vi selvsagt motfakturerte kommunen.

15 Ke'an

Jens har rett om motfakturering, men få bedrifter har rutiner for å behandle dette og om du fakturerer for mer enn et visst beløp i året må det skattes og momses og dermed må du sette opp et foretak om du ikke allerede har dette. Hva gjelder fakturagebyr må en bedrift avtale skriftlig med en forbruker, dvs. en privatperson – dessverre står nok dette i avtalevilkårene de fleste bekrefter uten å se på. Mellom foretak og andre næringsdrivende gjelder ikke den loven.

16 Rune

Jens: …og da har du det gående i all fremtid 🙂 Da kan dere mofakturere komunens (i ditt tilfelle) betalingsavgift, og så kan komunen motfakturere din avgift for å ha betalt deres betalingsavgift, og så kan komunen fakturere avgift for å ha betalt din betalingsavgift for å ha betalt betalingsavgiften osv osv Seriøst? Hvem gidder å holde på slik for 60-100 kroner??

17 Rune

Hei
Jeg mottok en faktura på 28 kroner fra Telenor Privat. de skyldte meg 2 kroner og så la de på 30 kroner på toppen av det og fakturerer meg altså for 28,-
Gebyret fikk jeg selv om jeg hadde avtalegiro da jeg måtte ha både avtalegiro og e-faktura for å unngå dette gebyret. Kan dette være lovlig?

18 Truls

Det er ABSOLUTT ikke riktig slik Jens sier at man bare kan motfakturere med tilsvarende beløp for å gjennomføre betalingen. Det finnes slett ingen lov eller rettspraksis som sier dette.
Gebyrer må være avtalt, så da må man i så fall få motparten til å på forhånd akseptere at man krever gebyr for at man skal betale regningene sine, og det er både helt upraktisk og helt utenkelig at skal skje.

Ditt svar