MVA delt omsetning

Jeg har delt omsetning i mitt enkelpersonsforetak, slik at bare 1/4 av omsetningen er under MVA. Ved kjøp av telefon i 2010, så trakk jeg da bare av 1/4 av mva. Jeg selger nå denne telefonen brukt. Hvordan fører jeg det salget? Må jeg legge på 25% utgående MVA, eller er bare 1/4 av det MVA? Jeg solgte til privatperson, så jeg brukte ikke faktura.

Spørsmål fra Anders.

Spørsmålet ble stilt den 10-11-2011.

Ligger under emnet: Merverdiavgift.

7 svar

(NB! Regnskapsguiden.com fraskriver seg ethvert ansvar for tap eller skade som måtte oppstå etter å ha fulgt disse svarene. Alle svar er brukergenererte og må behandles deretter.)

Vet du svaret på dette spørsmålet? Hjelp til ved å bidra med ditt svar.

1 Jonny

Hva mener du med «delt omsetning»?

2 Einar

Her henger jeg ikke helt med «slik at bare 1/4 av omsetningen er under MVA»?? Kan du utbrodere litt mer?

3 Anders

det jeg mener er at i 2010 var 3/4 av alt jeg fakturert ut utenfor MVA, og 1/4 var med MVA. Firmaet driver med to ting. Regelen da er jo at på utstyr som brukes av «begge delene» av firmaet kan man kunne trekke av tilsvarende MVA.

Hva skjer da når man selger brukt? Må jeg selge gjenstanden med full MVA?

4 Jonny

Kanskje jeg misforstår deg, men jeg kjenner ikke til regeln du henviser til.

Når man selger varer/tjenester har man 4 mva-satser og forholde seg til:
1) 25% (mest brukt)
2) 14% (gjelder mat)
3) 8% Gjelder transport og overnatiing)
4) 0% (bla bøker)

5 Anders

Du misforstår. Man utfakturerer slik du skriver, men la meg lage et eksempel.
Du driver med undervisning, og med it-tjenester.
Hvis du i løpet av 1 år har solgt for 300 000 i undervisning (som er uten mva), og 100 000 i IT-tjenester (som er med mva), så har du delt omsetning. Det betyr at feks om du kjøper en data til bedriften til feks 10 000, så kan du ikke trekke av 2500 kroner i mva, men bare 1/4 av 25%, altså 625 kroner.

Spørsmålet mitt er når du da selger den dataen brukt, hvordan legger du på mva da? Regner egentlig med at svaret er 25 %, selv om det føles litt urimelig, siden jeg bare fikk 1/4 trukket av ved kjøp.

6 Arnfinn Ramsland

Hei Anders.

Jeg skjønner problemstillingen din. Desverre er det slik at salget av brukte telefoner er merverdiavgiftspliktig og du må beregne mva på hele beløpet. det står ingen ting i merverdiavgiftsloven om at det skal hensyntas hvordan den inngående avgiften er behandlet.

Se for deg følgende «mot case» – om du kjøper en ny varebil til din virksomhet tar du forholdsmessig fradrag for mva. Dersom du etter 6 måneder finner ut at du ikke trenger bilen lengre kan du selge denne avgiftsfritt (fordi salg av brukte varebiler er fritt). De tar her ikke hensyn til hvordan du førte den inngående mva.

7 Regnskapsfører

Hei Anders.

Jeg er enig med Arnfinn. Det er jo kjett at man ikke får fradrag for hele mva-beløpet ved anskaffelse av telefonen.
Man bør legge merke til at det er den delen av varen/tjenesten som er til antatt bruk i den registrerte virksomheten man kan føre til fradrag.
Altså hvis telefonen du har kjøpt kun brukes i den registreringspliktige virksomheten (f.eks. IT-Tjenester), og omsetningen fra denne virksomheten er større enn 5% av den totale omsetningen i selskapet i løpet av et regnskapsår, får du fradrag for hele mva-beløpet. Du får derimot ikke fradrag for noe i motsatt tilfelle (telefonen er kun til bruk i undervisningsvirksomheten).
Men jeg antar du bruker telefonen i begge virksomhetene, og da blir det nok mest naturlig å føre 1/4 til fradrag slik som du har gjort.

Du sier det føles urimelig å beregne 25% av hele salgssummen ved salg av telefonen. Mange tenker nok slik, men utfallet blir egentlig prikk likt for deg uansett hvor mye mva du beregner ved salget. Det er kjøperen som betaler dette, og du formidler det videre. Den eneste parten dette har betydning for er altså kjøperen.
MVA er en forbrukerskatt, og skatten kjøperen din må betale påvirkes ikke av hva du selv har fått i fradrag.

Ditt svar