Deltakermodellen
Hei! Jeg skal starte et DA samman med en kamerat.
Hvordan fungerer dette med deltakermodellen når det kommer til skatt? Får vi betale like mye i skatt?
Spørsmål fra Inge.
Spørsmålet ble stilt den 15-11-2010.
Ligger under emnet: Skatt.
1 svar
(NB! Regnskapsguiden.com fraskriver seg ethvert ansvar for tap eller skade som måtte oppstå etter å ha fulgt disse svarene. Alle svar er brukergenererte og må behandles deretter.)
Vet du svaret på dette spørsmålet? Hjelp til ved å bidra med ditt svar.
Det er lenge siden spørsmålet ble stilt, men likevel: Det spesielle med deltakelignet selskap (ANS eller DA) er som navnet sier, at resultat og formue lignes på deltakerne, selv om selskapet er et eget juridisk subjekt. Det som deltakerne tar ut fra selskapet må de skatte av. Vederlag for arbeid er fradrag på selskapet, og næringsinntekt på deltakerne. Dersom det tas ut mer, er det i prinsippet utdeling som ikke fradragsføres i selskapet, men som skattlegges med 28 % skatt på deltakerne. Skjermingsfradrag kan trekkes fra.
Innskutt kapital kan selvsagt tas ut igjen skattefritt. Denne kapitalen reguleres også hvert år med skatten som deltakerne betaler for selskapet. Opptjent kapital (overskudd minus skatt) er dermed det som skattlegges ved utdeling.
I verste fall blir det 48,16 % skatt på utdeling (28 % + 28 % av resterende 72 %), men skjermingsfradrag kan reduseres litt.
Komplisert? Ja! Gode råd er vanligvis: Beregn mest mulig av overskuddet som arbeidsgodtgjørelse (kan eventuelt stå som innskudd i selskapet). Det er vanligvis ikke noen god ide at selskapet eier mer enn nødvendig. Varer, utstyr og andre omløpsmidler er ok, men vurder annen løsning for bygninger. Dette gjelder særlig innen landbruk med odel.
Ditt svar