Forskuddskatt og innskudd

Hei. Mitt ENK har gått fra høy inntekt til svært lav inntekt. Det vil si at jeg har gått fra å ha regnskapsfører til å forsøke selv på grunn av at jeg ønsker å holde kostnadene nede. I den forbindelsen har jeg funnet en mal på nettet jeg benytter. Jeg er fersk og uerfaren i dette spillet, da jeg kun har levert bilag tidligere. Jeg har lest mange spørsmål og svar her inne rundt temaet jeg er usikker på, uten at det helt treffer blink. Jeg har mest sannsynlig gjort ting tungvint i ren uvitenhet tidligere. Dette er mitt spørsmål;

Jeg har egen bankkonto for mitt enkeltmannsforetak. I fjor var det svært liten inntekt på firmaet, noe som ikke var planlagt, slik at jeg betalte mye forskuddsskatt. Siden det var lite penger på firmakontoen overførte jeg eksempelvis 5000,- fra privatkonto til firmakonto, før jeg så betalte regning fra kemneren fra firmakontoen. Det jeg lurer på er hvordan dette skal føres?

Noen sier at forskuddskatt ikke trenger å føres, men da vil jeg få mye inntekt i form av private innskudd, eller?

På forhånd takk for svar som måtte gjøre meg klokere!

Spørsmål fra Atle Bråtet.

Spørsmålet ble stilt den 14-03-2017.

Ligger under emnet: Regnskap.

2 svar

(NB! Regnskapsguiden.com fraskriver seg ethvert ansvar for tap eller skade som måtte oppstå etter å ha fulgt disse svarene. Alle svar er brukergenererte og må behandles deretter.)

Vet du svaret på dette spørsmålet? Hjelp til ved å bidra med ditt svar.

1 Roar

En regnskapsfører kan gi deg svaret på føringen. Har sett at noen har svar her inne innimellom. Det eneste jeg kan si sikkert om det du spør om, er at uansett hvordan du overfører penger mellom bankkontoene dine, så har det ikke noe å si for hvordan inntekten din kommer til å se ut. Har du fått inn 300k gjennom firmaet ditt, og har overført halvparten til en annen bankkonto enn den du fikk pengene inn på. Så er fortsatt inntekten din 300k det året.

2 Kjartan

Hei.

Setter du inn, eller tar ut, penger fra/til privatkonto påvirker ikke dette resultatregnskapet.
Før det inn eller ut bankkonto (for eksempel konto 1920). Motkonto blir egenkapitalen, men kan være greit å bruke egne kontonr under egenkapitalen for slike transaksjoner (for eksempel 2055 og 2061 for henholdsvis innskudd og uttak – mener å huske at dette er standard-kontoene). Da har du full oversikt og kan fylle ut siste side i næringsoppgaven korrekt.

Bruk konto 2070 for betalte skatter.
På denne kontoen registreres forskuddsskatt som innehaver har betalt, uavhengig av om det er fra selskapets eller «privat» konto. Eventuelt betalt restskatt for tidligere år kan også registreres på denne kontoen. For å kunne foreta en korrekt skatteberegning i forbindelse med årsoppgjøret, bl.a. for å vurdere om tilleggsforskudd skal innbetales, kan det være en fordel å skille mellom innbetalt forskudd og restskatt. Dette kan naturligvis gjøres ved å skrive en forklarende tekst ved den enkelte føringen. Det greieste er imidlertid å opprette en egen konto for restskatten, for eks. 2071.

Ditt svar